Har funderat på det här med barnmat ett tag. Industritillverkad sådan. Barnmatstillverkarna, som Semper & Nestlé med flera vill ju gärna att vi ska köpa just deras mat. Alla har inte tid, ork, motivation eller kunskap att göra egen mat hela tiden, varje dag. Vi har också köpt färdigmat i vår familj, för visst är det skönt och tidsbesparande ibland att bara kunna värma på lite mat och slippa stå och laga.
Sen har vi det här med industritillverkad gröt och välling. Gröten är ett säkert kort hemma hos oss och har varit sen vi introducerade den då liten var runt 4 eller 5 mån någon gång. Välling har vi aldrig gett och kommer inte ge heller. Varför? Efter att ha läst på och funderat en del så har jag insett att välling inte innehåller särskilt nyttiga ingredienser. Bland annat så innehåller den ingrediensen "Maltodextrin". Enkelt beskrivet kan det förklaras som >>en kolhydrat som utvinns ur stärkelse och ger lika snabb energi som druvsocker. Den används ofta i Gainers (som många tar efter träning), vilket ger en kick och snabb energi efter träning<<. Alltså, varför ska man ha sånt i välling som många barn äter innan de ska sova? Då behöver de ju komma ner i varv och inte ha en dryck som de får en kick av.
Så här beskrivs "Maltodextrin" av en återförsäljare som säljer träningstillskott. "Maltodextrin är en komplex kolhydrat men hittas ändå högt upp på listan över livsmedel med högt GI, strax under andra enkla kolhydrater så som dextros. Detta betyder att blodsockernivåerna snabbt höjs och ger en nästintill omedelbar ökning av energi." Källa: https://www.myprotein.se/kosttil…/maltodextrin/10530114.html
Observera den sista meningen, "blodsockernivåerna snabbt höjs och ger en nästintill omedelbar ökning av energi". Förstår inte varför man har sånt i produkter för barn.
En annan återförsäljare av träningstillskott skriver följande på sin hemsida: "Maltodextrin används förutom i sporttillskott även som tillsats i livsmedel, där det ofta fungerar som utfyllnad i sötningsmedel. Det är många som förespråkar att maltodextrin bör undvikas som tillsats i andra livsmedel. Maltodextrin som produkt är dock inte skadligt, men det ska användas i samband med träning där man kan utnyttja dess egenskaper på ett gynnsamt sätt". Källa: https://www.svensktkosttillskott.se/artiklar/maltodextrin
Sen innehåller välling även "Palmolja" och för att utvinna Palmolja behöver man skövla regnskog. Något som man inte bör stödja.
Lite mer bra källor för den som vill läsa mer:
* http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28720
* http://www.amningshjalpen.se/…/tillmata-relakta…/94-valling…
* http://www.amningshjalpen.se/…/290-naringsinnehall-i-brostm…
* http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=28720
* http://www.amningshjalpen.se/…/tillmata-relakta…/94-valling…
* http://www.amningshjalpen.se/…/290-naringsinnehall-i-brostm…
Välling är en gammal djupt rotad tradition i Sverige och kommer från det gamla bondesamhället. Men det är nästan bara i Sverige som vi ger välling till våra barn. Det är inte i många andra länder som man ger välling på samma sätt som här. Vad finns det då för alternativ? Långtidsamning för de som kan och vill (amning rekommenderas av who upp till 6 mån på heltid och sedan rekommenderas deltidsamning upp till 2 år eller längre). För de som inte vill eller kan amma sina barn länge så är ersättning ett bra alternativ. Vill man ge ett kvällsmål är gröt eller yoghurt och smörgås ett bra alternativ. Och sen så komplettera med riktig mat under resten av dagen.
Alla gör så klart som de vill, men det är bra att veta vad man har för möjligheter och alternativ.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar