Ringblomssalva - igår var det dax för ett nytt hemkok. Ringblomssalvan är en favorit här hemma eftersom den passar till i princip allt. Det är en fetare salva med läkande egenskaper tack vare dess näringsrika innehåll. Basen till ringblomssalvan består egentligen av en enkel och simpel bivaxsalva. Till den tillsätter man sedan de ingredienser som man vill ha, bl.a. ringblomsextrakt eller olja med utdrag ur ringblommor. Till våra salvor har jag hittills bara använt mig av ringblomsextrakt då det varit det enklaste. I vår salva har vi också sheasmör, eterisk olja med doft av lavendel samt e-vitamin för längre hållbarhet (upp till 1 år). Ett mer utförligt recept hittar du längre ner. Men först lite fakta om dess innehåll och råvarornas egenskaper.
Ringblommor
Ringblommor har sedan långt tillbaka i tiden använts för bland annat sårläkning och vid hudirritaioner. Tack vare dess innehåll av en komplex förening kallad "triterpenod" som ger blommorna dess goda egenskaper har den blivit uppskattad av många. Några av ringblommans egenskaper anses bland annat vara antiinflammatoriska, antimikrobiella, sammandragande, svamp- / bakteriedödande, kramplösande och immunstimulerande. Ringblommor sägs vara bra mot problem som exempelvis akne, eksem, psoaresis, svårläkta sår, hudsprickor, lättare köld- och brännskador m.m.
Tack vare blommornas antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper anses den hjälpa till att balansera huden och ta hand om bakterier.
Sheasmör
Sheasmöret är känt för dess helande egenskaper och rika innehåll av vitaminer, bland annat vitamin A och E. Tack vare innehållet av dessa vitaminer har sheasmöret också "anti-aging" egenskaper, det vill säga egenskaper mot åldrande hud. Vitaminerna hjälper till att hålla huden smidig samtidigt som den får fukt och näring och tidiga rynkor kan på så sätt undvikas och skadad hud kan läkas snabbare. Ännu en bra egenskap som sheamöret har är att det snabbt absorberas av huden utan att för den sakens skull täppa till porerna.
Sheasmöret har också ett högt innehåll av fettsyror och växtsteroler så som ojesyra, palmitinsyra, stearinsyra samt linolensyra. Tack vare dess höga innehåll av olika syror har sheasmöret många antiinflammatioriska och läkande egenskaper samtidigt som det också skyddar huden från fria radikaler och skador orsakade av ultraviolett strålning.
Sheasmöret absorberas snabbt in i huden och smälter vid kroppstemperatur, runt 37 grader. Det ger extra fukt och näring vid kallt och torrt väder och kan användas till hela kroppen och håret.
Ringblomssalva till baby/barn
Eftersom att denna sida handlar om NoPoo för baby och barn bör det också nämnas hur salvan kan användas i vård till de små. För blöjeksem är salvan en riktig dundersalva. Även för sår på halsen, som små bebisar gärna får när de dregglar mycket och det aldrig blir riktigt torrt fungerar ringblomssalvan jättebra. Om man ammar och har såriga bröstvårtor kommer också salvan till stor hjälp.
_________________________________________________________________
Recept
Enkel bivaxsalva
25% bivax (burkens storlek x 0.25 = antal gram att tillsätta)
75% olja (burkens storlek x 0.75 = antal gram att tillsättas)
5 ml flytande e-vitamin
10 droppar eterisk olja
Värm upp olja + bivax i vattenbad. Till ca 80 grader C.
Rör om hela tiden. När blandningen kommit ner till ca 30-35 grader C tillsätt övriga ingredienser.
För en tjockare salva, tillsätt mer bivax.
För en tunnare salva, tillsätt mer olja.
_____________________________________________________________
Ingredienser ringblomssalva med sheasmör
20% bivax (räkna burkens storlek x 0.2 = antal gram att använda)
10% sheasmör (räkna burkens storlek x 0.1 = antal gram att använda)
70% olja (räkna burkens storlek x 0.7 = antal gram att använda)
10-15 droppar eterisk olja
5 ml flytande e-vitamin
ringblomsextrakt
Till 80 gr. salva behövs följande:
16 gram bivax (80x0.2)
08 gram sheasmör (80x0.1)
56 gram olja (valfri, ex. olivolja, solrosolja, kokosolja) (80x0.7)
10 droppar eterisk olja
5 ml flytande e-vitamin
1,5 gram eller en halv burk ringblomsextrakt.
Vill man inte ha i sheasmöret kan det bytas ut mot mer olja och bivax.
______________________________________________________________
Gör så här:
När jag tillverkar mina salvor gör jag på följande sätt:
1. Jag väljer ut en burk i lämplig storlek. Burkar som det varit caviar/fiskrom i tycker jag är en perfekt storlek (75-80 gram). Samtidigt är burkarna vida och man behöver inte stoppa ner halva handen för att få upp den sista salvan från botten. Burkarnas nackdel är att de är genomskinliga. På nätet och i handeln finns det bruna burkar att köpa, dessa kan vara bra att ha om man vill att burken ska stå framme. Men så länge burken står mörkt och svalt så är det inte någon större skillnad.
2. När jag väl bestämt mig för hur mycket salva jag ska göra så räknar jag om alla ingredienser till samma måttenhet. I mitt fall använder jag mig av gram och till min hjälp har jag en vanlig köksvåg där jag väger alla ingredienser. På nätet kan man säkert hitta andra recept där måtten står angivet i både gram och ml. Flytande ingredienser så som ex. olja mäter jag upp i en lämplig skål och väger sen på vågen.
Kom ihåg! Att väga skålen när den är tom. Eller nollställ vågen när skålen står på men innan du häller i de flytande ingredienserna.
3. Vidare behövs en ugnstermometer så man kan hålla koll på vattnets temperatur. Vid ca 80 grader C så smälter bivax och vid ca 30-35 grader är det läge att tillsätta övriga ingredienser. Tillsätter man övriga ingredienser när vattnet är för varmt riskerar man att koka bort de goda egenskaperna. Bland annat sheasmör och ringblomsextrakt samt den eteriska oljan tillsätts vid 30-35 grader.
Tips! Billiga köksvågar & ugntermometrar kan man hitta på butiker som exempelvis Clas Ohlsson eller Jula.
4. För att blanda ihop salvan behöver man en skål i värmetåligt glas eller rostfritt stål. Själv har jag köpt 1-liters mått på Ikea i rostfritt stål. Dem tycker jag är perfekta då de har höga kanter så man inte riskerar att få i vatten i dem. Måtten stoppar jag sedan ner i vattenbad (vatten i en kastrull) där jag smälter ner mina ingredienser.
5. Det som är viktigt när man kokar salva är att man rör om hela tiden. Annars riskerar man att få klumpar i salvan. Blir salvan för tjock är det bara att koka upp igen och tillsätta mer olja. Tycker man att salvan blivit för tunn kokar man upp den igen och tillsätter mer bivax. När man sedan är nöjd med konsistensen tillsätter man övriga ingredienser (vid 30-35 grader C).
Tips! Då det kan ta en stund för vattnet att kylas ner (från 80 till ca 30 grader C) så brukar jag göra så att jag tar bort varmt vatten ur vattenbadet och byter ut mot iskallt vatten. På så sätt kyler jag ner vattnet snabbare och salvan blir därmed klar fortare. Det som dock är viktigt är att komma ihåg att hela tiden röra om i blandningen och undvika att få vatten i den.
Lycka till i köket!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar